Ce inseamna RDT?

Ce inseamna RDT?

 

               În lumea complexă a preparării cafelei, fiecare detaliu, de la originea boabelor până la tehnica de măcinare, poate influența semnificativ cafeaua din ceașcă. O provocare aparte cu care se confruntă adesea pasionații de cafea este electricitatea statică din timpul măcinării. Este un detaliu minor, dar cu consecințe frustrante, adesea rezultând într-o mizerie și o măcinare neuniformă. Cu toate acestea, o metodă revoluționară, dar simplă, cunoscută sub numele de Ross Droplet Tehnique (RDT), promite să îmbunătățească acest aspect al rutinei tale de preparare a cafelei.


Un studiu științific recent publicat explorează mecanismele acestei tehnici. Unul dintre autori, Chris Hendon, profesor de chimie la Universitatea din Oregon, a făcut public studiul și a discutat despre descoperirile sale, vom dezbate acest lucru într-un alt articol. Pentru geek coffee members, vă lăsăm aici un link unde puteţi analiza strategii chimice pentru a atenua încărcarea electrostatică în timpul măcinării cafelei. 
 


Ce înseamnă RDT?

 

RDT (Tehnica Ross Droplet) este o metodă simplă de a pulveriza cu apă boabele de cafea înainte de măcinare. Această tehnică reduce electricitatea statică din râșniță, minimizând astfel risipirea de cafea și asigurând o măcinare mai uniformă și mai curată.

Apa este un conductor electric excelent. Moleculele de apă formează legături de hidrogen între ele, fiind puternic polare. Polaritatea moleculei de apă permite separarea în ioni și formarea de legături puternice cu alte substanțe polare, reducând astfel încărcarea electrică statică ce apare în timpul măcinării cafelei. În plus, apa disipă foarte bine căldura, ceea ce contribuie la reducerea electricității statice generate.
 


Atunci când macini cafeaua, se generează electricitate statică în două moduri principale:

  • triboelectrificare
  • fractoelectrificare.

Mecanismul din spatele acestui fenomen este, în esență, încălzirea interfacială. Cafeaua nu este diferită de alte materiale, în sensul că, în timpul procesului de măcinare, boabele sunt frecate și ulterior măcinate, creând o cantitate semnificativă de căldură interfacială și, prin urmare, electricitate statică.

 

Ce pulverizator de apă să folosești? 

 


E important să nu exagerezi cu apa pe boabele de cafea, așa că un pulverizator mic (50ml) de apă cu pulverizare fină ţi-ar fi suficient. Deși râșnițele pot face față unei mici cantități de umiditate fără a se deteriora, ruginii, etc., cel mai sigur ar fi să foloseşti o singură pulverizare pe dozaj.

 


Dacă lași boabele în contact cu apa pentru o perioadă mai mare de timp, compușii aromatici din interior se vor descompune, ceea ce înseamnă că nu vor avea un gust la fel de bun atunci când le vei prepara.
Înainte să te apuci să foloseşti această tehnică, întreabă producătorul râșniței dacă e în regulă să folosești această tehnică. Unele râșnițe au componente care pot rugini. Nu vrei să strici râșnița ta preferată, nu? Majoritatea râşniţelor de cafea vin cu ghid de folosinţă şi atenţionări.
 

Concluzie

 

RDT poate fi un upgrade serios pentru ritualul tău de cafea. Deși această tehnică a demonstrat că are un impact semnificativ asupra procesului de preparare a cafelei, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin efectele sale. Acestea includ testarea pe o gamă mai largă de râșnițe și explorarea impactului asupra cafelei filtru. De asemenea, este important să se ia în considerare gustul cafelei produse cu ajutorul acestei tehnici și dacă este de preferat să se folosească pur și simplu o râșnire mai fină.

Experiment RDT by Flavien Coffee 2024


Vă invităm să participați la un mic experiment chiar aici și să ne împărtășiți rezultatele voastre!

 

Prin completarea chestionarului și participarea la experiment, ne ajuți să înțelegem mai bine cum funcționează RDT în practică. Datele colectate de la voi, comunitatea pasionată de cafea, ne vor ajuta să aflăm:

  • Dacă RDT chiar face diferența în timpul de extracție și gustul espresso-ului.
  • Ce tipuri de cafea și râșnițe sunt mai potrivite pentru această tehnică.
  • Cum putem adapta RDT pentru diferite rețete și preferințe.


Cu cât mai mulți dintre voi participă, cu atât rezultatele vor fi mai relevante și mai utile pentru întreaga comunitate a iubitorilor de cafea. Împreună, putem descoperi noi modalități de a ne bucura de espresso-ul perfect!

Așa că, dragi prieteni ai cafelei, vă invităm să vă alăturați experimentului nostru și să ne ajutați să descifrăm misterele RDT!

Flavien Coffee Logo

Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!